Segítség! Tanulnom kell, de hogyan?

Kedves Gyerekek! Az alábbiakban összegyűjtöttünk számotokra pár jó tanácsot annak érdekében, hogy könnyebben menjen a tanulás.

Aranyszabályok

Először is:

Figyelj az órán, aztán ellenőrizd, hogy tudod-e azt, amiről úgy gondoltad, hogy érted. A megértés még nem azonos a tudással.

Válaszd ki, hogy milyen tanulási típusba tartozol.  Lehetsz vizuális vagy auditív vagy motoros.

Ha vizuális vagy: akkor készíts ábrát, grafikont, vázlatot.

Ha auditív vagy: akkor gondosan figyelj a tanár magyarázatára, otthon pedig hangosan olvasd föl és hangosan memorizáld a tananyagot.

Ha motoros vagy: akkor megteheted, hogy föl-alá sétálva hangosan olvasod a tanulnivalót, de nem árt elsajátítanod valamennyit a másik két típus technikájából is.

Amikor otthon tanulsz

Mindig határozd meg magadnak azt az időszakot, amikor majd tanulni fogsz, de akkor valóban kezdj is hozzá. Olyan időszakot jelölj ki, amikor fizikailag és szellemileg egyaránt eléggé pihent vagy.

Tanulás előtt ne terheld szervezetedet nehéz, laktató ételekkel. Egy joghurt, egy gyümölcs mind-mind ösztönzőleg hat a tanulásra.

Rakj rendet ott is, ahol tanulsz. Ne hagyj a szemed előtt semmi olyat, ami figyelemelterelő lehet, viszont mindent készíts elő, amire majd szükséged lesz.

Lehetőleg kényelmes székben helyezkedj el az íróasztalodnál, ne pedig fotelba süppedve, vagy kanapén heverészve akarj a tudásra szert tenni.

Legyen elegendő fény ott, ahol tanulsz, és lehetőleg legyen csönd. Akad köztetek olyan tanuló, aki zenét hallgat tanulás közben, ez azonban sose legyen hangos, mert úgy egészen biztosan eltereli a figyelmet.

Kísérletek bebizonyították, hogy a televíziózás, rádiózás, magnózás mind-mind rontja a tanulási hatékonyságot.

Több tantárgyból is van leckém, mi legyen a sorrend?

Először is gondold végig, hogy milyen órán, mit tanultatok aznap. Segítségképpen vezethetsz leckefüzetet.

Sokan mondják, hogy ezt meg azt csak a jövő hétre kell megtanulni, mert csak akkor lesz majd ilyen meg olyan óra. Pedig ha még aznap megtanulod a feladott leckét, könnyebb dolgod lesz, hiszen a későbbiek során már csak át kell ismételned a tanultakat.

Tanácsos a szóbeli tanulnivalót előre venni, majd jöhet az írásbeli.

Azt javasoljuk, hogy a tanulást érdemes az idegen nyelvvel kezdeni, ezt követően pedig jöjjenek a számodra legnehezebb tantárgyak. Ezután már mindegy a sorrend.

Sokat segíthet, ha az évszámok, képletek memorizálásához táblázatot készítesz magadnak.

Amikor már úgy érzed, hogy kezdesz fáradni, figyelmetlenné válni, mindenképpen tarts legalább pár perces pihenőt, mozogj egy kicsit.

Ha hangosan tanulsz, azt fogod tapasztalni, hogy nehezebben kalandozik el a figyelmed.

Munka után édes a pihenés. Gondolj erre, miközben tanulsz!

Meglátod, csodát tesz, ha elalvás előtt átismétled a memoritereket (pl. idegen szavak, versek, képletek, évszámok).

Jó tanulást és jó jegyeket kívánunk!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email